Te luid is uit.

Te luid is uit

Recent topics

Downloads

In de download manager: De gps bestanden voor onze nieuwste toertocht 

Een FJR als ringtone?
Luister hier of Download hier

Shop

Welkom bij de shop
Hier vindt u artikelen gerelateerd aan onze club en aan de FJR1300.
voor vragen stuur dan gerust een mailtje.

shop@fjr-club.nlDE FJR specialistChristian Groot Rouwen
06-44840165

Clubkorting

Diverse bedrijven geven korting aan clubleden, bijvoorbeeld:

Logo1

Logo2

Pagina's: [1]
illustratie Om de FJR 1300 (Fast Journey and Ride) te ontwikkelen nam projectleider, Hiroshi Komatsubara, zijn ontwikkelteam voor een toer door Europa met verschillende toermotoren. Om een typische Europese toervakantie te simuleren reed het team van Nederland, naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Alle motoren werden uitvoerig getest in stedelijk verkeer, op de Duitse Autobahn en in de Alpen. Hierna werd het wensenlijstje gemaakt voor de "ultimate fun tourer".

In 2001 introduceerde Yamaha de FJR 1300 in Europa als een nieuwe generatie sportieve touringmotor, die naast een krachtig sportief motorblok ook voorzien was van de nodige comfort. Een jaar later (2002) introduceerde Yamaha de motor ook in Noord-Amerika. Om de motor relatief licht (268 kg) te houden werd de motorframe opgebouwd uit laag gewicht aluminium. Voor het motorblok werd gekozen voor 1.298 cc 4-cilinderblok met 145 pK op 8000 rpm en een koppel van 125,5 NM op 6000 rpm om garant te kunnen staan voor de sportieve prestaties. Verder heeft de motor een onderhoudsarme cardanaandrijving.

De FJR1300 is met de nodige comfort uitgerust: een goede buddyseat voor zowel bestuurder als passagier voor de lange afstanden, een volle kuip met tijdens de rit elektrisch instelbare ruit om bestuurder en passagier uit weer en wind te houden, waarbij gezorgd is voor een zo goed mogelijke aerodynamica en uiteraard voor deze toerbuffel 2 speciaal voor de FJR 1300 ontworpen zijkoffers om bagage mee te kunnen vervoeren.

Sinds de introductie van de FJR in 2001 zijn er een aantal model-updates geweest. De specificaties per model vind je hier, tezamen met een overzicht van de diverse kleurstellingen en de bijzonderheden (aandachtspunten) per model.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!
In 2001 bracht de FJR1300 nieuwe niveaus van prestaties en mogelijkheden naar de wereld van Sport Touring. Om twee decennia van succes te markeren, heeft Yamaha de exclusieve nieuwe FJR1300AE Ultimate Edition ontwikkeld. Met een premium specificatie en een tijdloze zwart/gouden afwerking, viert hij de iconische status van de FJR.

Als speciaal eerbetoon aan dit tijdperk en om Yamaha's waardering voor de trouwe klanten van de FJR te tonen, is de Ultimate Edition afgewerkt in zwart en goud – en uitgerust met een reeks exclusieve functies, waaronder een hoog scherm, windgeleiders en harde zijkoffers met een zwart verchroomde strip.

De uitstekende 1.298cc motor is voorzien van geavanceerde elektronica die je nauwkeurige controle geeft in verschillende omstandigheden – en met zijn schakelsysteem met volledig automatische koppeling en elektronisch instelbare vering met upside-down voorvork is de FJR1300AS Ultimate Edition de ultieme Sport Tourer.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!
2016 RP23 FJR1300A Yamaha introduceert nieuwe standaard in het Sport Touring segment.

Tijdens de start van het millennium zette Yamaha met de FJR1300 de toon in het zwaardere Sport Touring segment; een motorfiets waarin sportieve prestaties en daadwerkelijke lange afstandscapaciteiten hand in hand gaan. Gedurende vijftien jaar van constante doorontwikkeling groeide de Yamaha FJR1300 uit tot één van de meest succesvolle modellen in het Sport Touring segment, hetgeen nog eens wordt onderstreept door de getallen: in Europa werden er tot dusver meer dan 60.000 van verkocht. De Yamaha FJR1300 kent een trouwe schare volgers die zich herkennen in de tijdloze verschijning die bovendien trouw gebleven is aan het originele concept. Daarnaast zal de nieuwe 2016 line-up dankzij opnieuw verbeterde specificaties veel nieuwe klanten weten aan te spreken.

Dynamisch en sportief karakter
Met tal van nieuwe toepassingen tilt Yamaha de FJR1300A/AE/AS modellen naar een nog hoger dynamisch en sportief niveau op het gebied van rijplezier en comfort bij alle snelheden. Hiertoe hebben de ingenieurs van Yamaha een compleet nieuwe 6-versnellingsbak ontwikkeld. Deze staat borg voor een verbeterd acceleratievermogen in combinatie met een lager toerental op kruissnelheid in de hoogste versnelling. Het resulteerde in dynamischer rijgedrag met nadruk op het sportieve karakter van deze toermotor in combinatie met hoger comfort en ontspannen rijgedrag.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!
2013 RP23 FJR1300A Yamaha's grootste nieuws op de Intermot is de compleet nieuwe FJR1300. De nieuwe FJR komt in een A en in een AS uitvoering. De FJR1300A is de basisuitvoering en heeft voor 2013 een compleet nieuwe elektronica. Zo is de motor uitgerust met ride-by-wire en traction control. De ride-by-wire is in twee standen te zetten. Een T-stand, voor touring, en een S-stand. Die laatste is wat sportiever en zorgt voor een snellere gasreactie. Ook maakt Yamaha handig gebruik van de elektronische gashendel door de motor uit te rusten met cruise control. Daarmee speelt Yamaha in op een van de wensen van haar vooral toer gerichte klanten. Het cruise control werkt in de derde, vierde en vijfde versnelling tussen de 50 en 180 km/u. Vervolgens kan de rijder met een knop op het stuur de huidige rijsnelheid met twee kilometer per keer verhogen of verlagen. Het gebruiken van de rem, koppeling of het gas schakelt het cruise controle direct uit.

De FJR heeft ook een nieuw motorblok. Het enige wat het nieuwe blok deelt met het oude is de cilinderinhoud. Die blijft op 1298cc staan. Verder is alles anders. Het markantste detail is de cilinderwand. Die is rechtstreeks op het carter gemaakt in plaats van op een gewoonlijke cilinderbus. Dit zou de warmteafgifte ten goede moeten komen. Overigens gebruikte Yamaha de techniek al eerder op haar YZF-R6 en R1 sportmodellen.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!
In 2008 werden diverse technische verbeteringen doorgevoerd in de FJR1300A en AS.

Nieuw 3-modus ABS -systeem met lineaire solenoide: Met als doel het totale gewicht te verminderen en ook een verbetering van het gevoel bij de remhendel en pedaal, zijn zowel de FJR1300A en AS modellen in 2008 uitgerust met een nieuw ABS-systeem...

Verminderde onafgeveerd gewicht: Het onafgeveerde gewicht wordt verminderd door het gebruik van nieuwe actieve wiel sensoren met een magnetische rotor, in vergelijking met het 2007 systeem dat passieve sensoren gebruikt met gesinterde stalen rotoren...

Gewijzigd ontwerp gashandel: Voor betere rijeigenschappen en een meer nauwkeurige en intuïtieve gevoel, zijn de 2008 FJR1300A/AS uitgerust met een nieuwe vorm gashandel...

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!
In 2006 voert Yamaha aan de hand van tips van gebruikers een uitgebreid pakket van verandering in. Ook introduceert Yamaha dat jaar de FJR1300 AS, de eerste semi-automatische motor ter wereld.

FJR1300 DashboardDe FJR1300 A heeft in 2006 een totaal nieuw bodywork gekregen. Het doel van Yamaha was om het karakter van de FJR te behouden, maar meer comfort in het model te brengen en een iets moderner uiterlijk te te krijgen. Om het comfort verder te verhogen hebben de ontwikkelaars ook gekeken naar het windscherm. Het bereik van de ruit is vergroot naar 120mm, 40mm groter dan het vorige model. Tevens zijn er luchtkanalen onder aan de ruit bijgekomen die de berijder voorzien van frisse lucht en de druk achter het windscherm verlagen. De kuip kreeg links in het opbergvakje een 12 Volt sigarettenaansteker stopcontact, te gebruiken voor bijvoorbeeld het navigatiesysteem.

Op advies van gebruikers werd, om het comfort verder te verhogen, de grootte van de luchtinlaat voor de radiator vergroot en zijn er verschillende verstelbare ventilatieopeningen in de kuip toegevoegd, waaronder een nieuwe luchtinlaat onder het instrumentenpaneel. 

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!
In 2003 vond er een herziening plaats van de FJR. Het model werd uitgerust met ABS, wat leidde tot de benaming FJR1300A. De ABS is een 2-lijnen systeem, die het voorwiel en achterwiel apart controleert. Ter wille van het ABS-systeem en voor betere remprestaties werden de voorremschijven vergroot naar 320mm. Door de ABS-componenten werd de FJR tot ongeveer 14 kg zwaarder. Verder werden de mogelijkheden om de vering af te stellen om het comfort te verhogen tijdens het rijden bij veranderende belading. Tegen diefstal werd er een anti-diefstal transponder ingebouwd.

Nieuwe ruit
Opbergvakje
Hoogteverstelling koplampen
Het ontwerp van de kuip werd aangepast met nieuwe kleuren en geïntegreerde richtingaanwijzers voor een betere aerodynamica en een moderner uiterlijk.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!
2001 Volledig georiënteerd op de Europese markt was de FJR bij z'n lancering een frisse wind waar de toerwereld op had zitten wachten. Tot dan toe had niemand het namelijk aangedurfd de toerbastions van andere merken te bestormen, zelfs al klonk de roep om een fikse update steeds luider.

Yamaha deed het wel en beperkte zich daarbij niet tot het kopiëren van de 'CCKK'-factor (comfort, cardan, kuip en koffers) van z'n concurrenten. Men gaf de FJR de toegevoegde waarde mee van een extra schep vermogen en een uitstekende handelbaarheid met daaruit voortvloeiend een hoop sportief rijplezier.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!
In de geschiedenis van de modellen staat ook een verwijzing naar de verschillende modellen welke in de USA verkocht zijn. De technische specificaties van de US modellen wijken weinig tot niets af van de Europese modellen, hoewel er kleine verschillen zijn, uiterlijk maar ook innerlijk.

De uiterlijke verschillen komen met name naar voren in de altijd herkenbare extra reflectie aan de zijkant van de koffers en de voorveer poten en andere kleurstellingen. De innerlijke verschillen zijn onder ander het gebruik van de mijlenteller in plaats van de kilometerteller, het ontbreken van de in Europa gebruikte elektronische startblokkering (met de bekende rode sleutel) detail verschillen in de modellen voor Californië (de C modellen) met extra emissie-eisen en de modellen voor de rest van Amerika (49-states).

Op deze pagina een overzicht van de modellen en kleuren verkocht in Noord Amerika over de jaren.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!
Pagina's: [1]