Te luid is uit.

Te luid is uit

Recente topics

2022-05-29 Terpdorpen toer

Gestart door Black Knight, 19 nov 2021, 16:25

Vorige topic - Volgende topic

Gekoppelde gebeurtenissen

Black Knight

LET OP ... DEZE TOER IS GEANNULEERD


De Terpdorpen Route
FJR-club toerrit 29-05-2022
Lengte 184km

Organisatie: Peter Stadt
06 51245742

Start
Hotel van der Valk
Lavendelheide 4
9202 PD Drachten
Tel: 0512 520705     

Afbeelding 1.jpg                               

Eindpunt
Hotel restaurant de Wijnberg
Marktplein 5
8701 KG Bolsward 

Afbeelding 2.jpg                         

Verzamelen vanaf 9.30 uur
Vertrek uiterlijk 10.30 uur

Afbeelding 3.jpg


Ik heb deze keer gekozen voor een route die langs en door de terpdorpjes van Noord Friesland gaat. In veel van deze dorpjes lijkt de tijd stil te staan. Een kerk op een heuvel met rondom kleine oude huisjes en weinig nieuwbouw. Veel meer is er niet. Het is een prachtige omgeving om te toeren: veelal rustige, smalle wegen en weidse uitzichten.
Een terp is een ter bewoning aangelegde verhoging in het landschap. Het woord terp is afkomstig van het Friese thorp, wat dorp betekent.
Deze woonheuvels zijn geleidelijk ontstaan nadat bewoners zich in het kweldergebied gevestigd hadden vanaf de zesde eeuw voor Christus. Het waren vruchtbare gebieden en daardoor een goede woonplaats. Om hun huis en have te beschermen bouwden de boeren terpen, die in omvang en hoogte steeds toenamen. Terpen komen voor langs de hele Waddenkust van West-Europa. In 1979 werden 955 terpen geteld in Friesland, waarvan een deel in de loop der tijd overslibd is geraakt. Hogebeintum (Hegebeintum) in Friesland is met 8,80 meter boven NAP de hoogste terp van Nederland

Afbeelding 4.jpg

Rond 1200 eindigde de bouw van terpen met de komst van dijken. Terpen boden aanvankelijk slechts ruimte voor en woning. Geleidelijk aan groeiden ze uit en boden ruimte voor meerdere huizen en zelfs dorpjes. In de middeleeuwen werden er vaak kerkjes op de terpen gebouwd.
We verzamelen in Hotel vd Valk in Drachten voor een kopje koffie met iets lekkers. Drachten heeft geen relatie met terpen, het is in de jaren '50 groot geworden met de komst van de Philips fabrieken. Drachten laten we snel achter ons. Aanvankelijk is het landschap minder open en dichter bevolkt. Toch kan je hier meestal al goed doorrijden. Pas als we na een paar mooie stukjes (Doezemer Tocht) het van Starkenborgh kanaal oversteken en het oude dorpje Visvliet achter ons laten komen de echte vergezichten. De route leidt over oude dijkjes die al lang hun functie hebben verloren maar duidelijk herkenbaar door de weilanden slingeren. Ee is het eerste echte terpdorp. Het volgende terpdorp is Anjum. Hier zijn enkele horeca gelegenheden (tegenover de molen en iets verder in het dorp). Daarna rijden we hoofdzakelijk door kleine dorpjes en gehuchtjes waar langs de route weinig tot niets te vinden is. Er waren ooit wel enkele gelegenheden, maar die zijn kennelijk geveld door de Coronacrisis. Pas in Ferwerd kan je afstappen voor hapje of drankje. Of je moet van de route afwijken. Het geeft wel aan hoe stil deze regio is.
Vanaf Anjum heeft bijna elk plaatsje een terp. Meestal bebouwd met een kerk. Sommige terpen zijn duidelijk herkenbaar, andere niet veel meer dan een lichte verhoging in het landschap. Uiteraard passeren we de hoogste terp: Hegebeintum.
Na enige omzwervingen komen we bij Franeker. Franeker is ook ontstaan op terpen, hoewel er weinig van te zien is. De binnenstad bezit prachtige historische panden, maar die laten we links liggen. Meteen buiten Franeker steken we het van Harinxmakanaal over om weer een dijkweggetje op te sturen. Al slingerend door het mooie Friese land, over meerdere kleine kronkeldijkjes waaronder een stukje Slachtedijk naderen we het eindpunt. Maar eerst nog een toetje in de vorm van Pikesyl en de Vitusdijk: wat mij betreft een van de mooiste dijkweggetjes van Friesland. Tenslotte eindigen we op de markt in Bolsward, waar er nog gelegenheid is om na te praten bij een hapje en drankje.

IMG_5106.jpg
IMG_5107.jpg
IMG_5109.jpg
IMG_5122.jpg 

FJR_Jubileum-20-PNGlogo (002).jpg


Let op:

Zodra de route in .gpx bestand beschikbaar is wordt deze in de download manager geplaatst, waarna dit hier wordt aangekondigd.De inschrijfpagina staat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=12928.msg163938#msg163938

De route is t.z.t. hier te downloaden: www.fjr-club.nl/index.php?action=downloads;cat=25

De deelnemerslijst staat hier:

Wil je reageren kan dat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?msg=381685

Webteam

De beschrijving van de Noord Nederland (Terpdorpen) toer is bekend.
We doen ons best.

Webteam

LET OP.  Deze toer is op 29 mei. Dus pas ná het jubileumweekend.
We doen ons best.

Webteam

De inschrijving is geopend.
We doen ons best.