Te luid is uit.

Te luid is uit

Recent topics

Op het forum: 14 gasten, 5 leden
drsP, bertus, Rush FJR, M@rtin, Radja

Downloads

In de download manager: De gps bestanden voor onze nieuwste toertocht 

Een FJR als ringtone?
Luister hier of Download hier

Shop

Welkom bij de shop
Hier vindt u artikelen gerelateerd aan onze club en aan de FJR1300.
voor vragen stuur dan gerust een mailtje.

shop@fjr-club.nlDE FJR specialistChristian Groot Rouwen
06-44840165

Clubkorting

Diverse bedrijven geven korting aan clubleden, bijvoorbeeld:

Logo1

Logo2

2023-05-21 - Terpdorpen toer - Noord Nederland

Gestart door M@rtin, 01 dec 2022, 16:22

Vorige topic - Volgende topic

Gekoppelde gebeurtenissen

M@rtin

De Terpdorpen toertocht FJR-club 21-05-2023


Organisatie: Peter Stadt
06 51245742

Start
Mc Donalds Drachten Azeven
Bohrlaan 10
9207 HA Drachten
                                                                       
McD Drachten.jpg 

Eindpunt
Hotel restaurant de Wijnberg
Marktplein 5
8701 KG Bolsward
                           
Eindpunt.jpg                                                                           

Verzamelen vanaf 9.30 uur
Vertrek uiterlijk 10.30 uur

Lengte 184km

route.jpg


Ik heb deze keer gekozen voor een route die langs en door terpdorpjes in Noord Friesland gaat. In veel van deze dorpjes lijkt de tijd stil te staan. Een kerk op een heuvel met rondom kleine oude huisjes en weinig nieuwbouw. Veel meer is er niet. Andere dorpen zijn geleidelijk groter geworden met soms een nieuwbouwwijk. Vaak valt daar op dat het centrum hoger ligt dan de omgeving: de terp. Het is een prachtige omgeving om te toeren over veelal rustige, smalle wegen en met weidse uitzichten.
Een terp is een ter bewoning aangelegde verhoging in het landschap. Het woord terp is afkomstig van het Friese thorp, wat dorp betekent.
Deze woonheuvels zijn geleidelijk ontstaan nadat bewoners zich in het kweldergebied gevestigd hadden vanaf de zesde eeuw voor Christus. Het kweldergebied is vruchtbaar en vormde daardoor een goede woonplaats. Om hun huis en have te beschermen tegen het water bouwden de boeren terpen, die in omvang en hoogte steeds toenamen. Terpen komen voor langs de hele Waddenkust van West-Europa. Hogebeintum (Hegebeintum) in Friesland is met 8,80 meter boven NAP de hoogste terp van Nederland

Hogebeintum1.jpg


Rond 1200 eindigde de bouw van terpen met de komst van dijken. Terpen boden aanvankelijk slechts ruimte voor een woning. Geleidelijk aan groeiden ze uit en boden ze ruimte voor meerdere huizen en zelfs dorpjes. In de middeleeuwen werden vaak kerkjes op de terpen gebouwd. Je komt tijdens deze tocht alle varianten tegen. Vaak moet je goed opletten om ze te kunnen herkennen.
We verzamelen bij de Macdonalds op het Azeven terrein bij Drachten voor een kopje koffie met iets lekkers. Drachten heeft geen relatie met terpen, het is in de jaren '50 groot geworden met de komst van de Philips fabrieken. Drachten laten we snel achter ons. Aanvankelijk is het landschap minder open en dichter bevolkt. Toch kan je hier meestal al goed doorrijden. Pas als we na een paar mooie stukjes zoals de Doezemer Tocht  het van Starkenborgh kanaal oversteken en het oude dorpje Visvliet achter ons laten komen de echte vergezichten. Lange tijd zijn de 'grutte earen' (grote oren) bij Burum zichtbaar. Dit is het satellietpark van Inmarsat en de Nederlandse Inlichtingendienst voor het afluisteren van satellietcommunicatie.

IMG_5779.jpg

De route leidt verder over oude dijkjes die al lang hun functie hebben verloren maar duidelijk herkenbaar door de weilanden slingeren. Ee is het eerste echte terpdorp evenals het volgende dorp, Anjum. Hier zijn enkele horeca gelegenheden (tegenover de molen en iets verder in het dorp). Daarna rijden we hoofdzakelijk door kleine dorpjes en gehuchtjes waar langs de route weinig tot geen horeca te vinden is. Er waren ooit wel enkele gelegenheden, maar die zijn geveld door de coronacrisis. In het centrum van Stiens, bij de kerk is een grand cafe dat goed te bereiken is. Het geeft aan hoe stil deze regio is.
Vanaf Anjum heeft bijna elk plaatsje een terp. Meestal bebouwd met een kerk. Sommige terpen zijn duidelijk herkenbaar, andere niet veel meer dan een lichte verhoging in het landschap. Uiteraard passeren we de hoogste terp Hegebeintum.
Na enige omzwervingen komen we bij Franeker. Franeker is ook ontstaan op terpen, hoewel er weinig van te zien is. De binnenstad bezit prachtige historische panden, maar die laten we links liggen. Meteen buiten Franeker steken we het van Harinxmakanaal over om weer een dijkweggetje op te sturen. Al slingerend door het mooie Friese land, over meerdere kleine kronkeldijkjes waaronder een stukje Slachtedijk naderen we het eindpunt. Maar eerst nog een toetje in de vorm van Pikesyl en de Vitusdijk: wat mij betreft een van de mooiste dijkweggetjes van Friesland. Tenslotte eindigen we op de markt in Bolsward (is gebouwd op drie terpen en heeft een prachtig stadhuis), waar er nog gelegenheid is om na te praten bij een hapje en drankje.

IMG_5107.jpg

IMG_5111.jpg

IMG_5109.jpg

IMG_5122.jpg   

Inschrijven voor dit evenement is alleen mogelijk voor geregistreerde leden van ons forum.

Heb je nog geen account op ons forum, registreer je dan via de knop "Registreren" in de menubalk.

Zodra de route in .gpx bestand beschikbaar is wordt deze in de download manager geplaatst, waarna dit hier wordt aangekondigd.

De inschrijfpagina staat hier:  https://www.fjr-club.nl/Evenementen/aanmelden.php

De route is t.z.t. hier te downloaden: https://www.fjr-club.nl/index.php?action=downloads;cat=25

De deelnemerslijst staat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=28989.0

Wil je reageren kan dat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=28988.0

Groet M@rtin

Webteam

We doen ons best.

Webteam

We doen ons best.

Webteam

De routebestanden zijn nu hier beschikbaar als download.
We doen ons best.