Te luid is uit.

Te luid is uit
Op het forum: 278 gasten, 1 lid
Jcva

2014-10-12 Gelderse Vallei toer

Gestart door @rjen, 13 nov 2013, 22:32

Vorige topic - Volgende topic

Gekoppelde gebeurtenissen

F(J)R-AnS




Organisator:    

Frans van Baal – F(J)R-AnS
+31 6 22422353

Starttijd
Verzamelen vanaf 09.30u tot 10.45u

Start Hotel Nol in 't Bosch
Hartenseweg 60
6704 PA  Wageningen
+31317 319101
www.nolintbosch.nl
Eindpunt Café-Restaurant De Faam
Hamseweg 5
3828 AA  Hoogland
+31334801213
www.defaam.nl

Lengteca. 187 km
netto reistijd ca. 4u 24min




De Gelderse Vallei is een streek gelegen in Midden-Nederland. Het gebied ligt ruwweg tussen de Utrechtse Heuvelrug in het westen, een stukje Nederrijn in het zuiden, de Veluwe in het oosten en de Randmeren in het noorden. De Gelderse Vallei ligt voor twee derde in de provincie Gelderland en voor een derde in de provincie Utrecht.



Voordat de Gelderse Vallei ontstond, lag op deze plek het dal van de Maas. Tijdens de op één na laatste ijstijd, het Salien, nam een grote ijslob vanuit het noorden bezit van dit dal. De Maas moest hierdoor zijn loop afbuigen naar het westen. Het ijs stuwde de ondergrond op tot hoge stuwwallen; de Utrechtse Heuvelrug en de westflank van de Veluwe. Toen het ijs zich terugtrok bleef er een diep glaciaal bekken achter, dat in het noordelijk deel ongeveer 100 meter diep was. Deze depressie werd sindsdien geleidelijk opgevuld, dit begon al direct na het afsmelten van het ijs. Er ontstond toen een diep glaciaal meer waarin een tientallen meters dik pakket kleiige ijsmeerafzettingen werd gevormd. In de warme periode daarna, het Eemien, steeg de zeespiegel en bereikte de zee de Gelderse Vallei, waardoor zeeklei werd afgezet. In de laatste ijstijd die hierop volgde werd dekzand afgezet. In het Holoceen is er vervolgens lokaal veen afgezet.
Het relatief laag gelegen gebied heeft een nat karakter. Delen van het gebied zijn dan ook in vroegere tijden sterk venig geweest met blauwgrasland. Bijvoorbeeld in het Binnenveld (tussen Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal) zijn hier nog sporen van te vinden en dit gebied wordt dan ook beschermd. Overblijfselen kan men ook terugvinden in plaatsnamen, zoals Veenendaal, Ederveen en Nijkerkerveen.
Ook de naam Barneveld heeft waarschijnlijk een natte oorsprong. De oudste vorm is Barnevelde (1174); als de naam in hedendaags Nederlands omgezet zou moeten worden, zouden we over Bronveld spreken. De naam betekent open terrein waar water opkwelt. Deze kwel is afkomstig uit de stuwwallen aan weerszijden van de vallei.
Het landschap kent een afwisseling tussen vooral grasland en kleine bos- en heidegebieden. Een voorbeeld van dat laatste is het bos- en heidegebied genaamd Erica ten westen van Barneveld. De oudste bebouwing ligt tegen de randen van de stuwwallen aan, met uitzondering van Barneveld. Dit gebied wordt gekenmerkt door vooral lage begroeiing.
[Bron: Wikipedia]

Onze route start op één van de uitlopers van de Wageningse Berg en daalt rap af naar "de inlaat" van de Gelderse Vallei, de Rijndijk tussen Wageningen en het natuurgebied de Blaauwe Kamer. Langs de oostflank van de Grebbenberg en door het Binnenveld rijden we over landelijke binnenweggetjes in noordelijke en oostelijke richting naar de westrand van de Veluwe. Vlak voor Otterlo gaat de route in westelijk richting verder. Barneveld, Scherpenzeel en Leusden worden 'geraakt'. Een enkele keer wordt een provinciale weg aangedaan. De route doorkruist vervolgens het stroomgebied van de Barneveldse Beek, om daarna een kleine lus te maken door het noordoostelijke deel van de Gelderse Vallei, Hierna doet de route "de uitlaat" van de vallei aan door de Randmeren, het Nuldernauw en het Nijkerkernauw , te passeren. Afsluitend wordt,' tegen de stroom in', de Eem gevolgd tot aan het eindpunt.
Een recente wetenswaardigheid: De Grift,  het Valleikanaal en de Eem vormen van zuid naar noord de verbinding tussen "de inlaat" en "uitlaat" van de Gelderse Vallei. In 1995 en 1996 dreigde grote delen van de vallei te overstromen als gevolg van de zeer hoge waterstand in de Rijn in combinatie met de toentertijd zwakke dijken.

Smalle en bochtige landelijke binnenwegen, vermijden van woongebieden, kruisen en/of volgen van de belangrijkste waterlopen zijn dé kenmerken van deze route.
Zoals gebruikelijk staat bij het aanvangspunt een kopje koffie/thee met een kleine versnapering klaar. Bij het eindpunt kan (bij goed weer op het terras) een ieder nagenieten van de toer onder het genot van een borrelhapje.

Wie gaat de uitdaging aan om de Gelderse Vallei op deze manier te verkennen?




Let op:
De beschrijving van deze rit wordt in de regel enkele weken voor de start geplaatst. Tot die tijd blijft dit topic leeg.

De inschrijving opent enkele weken voor het evenement. Op het moment dat deze geopend is wordt dit in dit topic aangekondigd.
Inschrijven voor dit evenement is alleen mogelijk voor geregistreerde leden van ons forum.
Heb je nog geen account op ons forum, registreer je dan via de knop "Registreren" in de menubalk.


Zodra de route in garmin (.gdb en/of .gpx bestand) beschikbaar is wordt deze in de download manager geplaatst, waarna dit hier wordt aangekondigd. 

De inschrijfpagina staat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=12928.0

De route is tzt hier te downloaden: www.fjr-club.nl/index.php?action=downloads;cat=25

De deelnemerslijst staat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=16130.0

Wil je reageren kan dat hier https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=16113.0


Hendrik IJzerbroot
De niet-geheim track agent

@rjen

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech

@rjen

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech