Te luid is uit.

Te luid is uit

Recente topics

2014-04-13 Brabant / België toer

Gestart door @rjen, 13 nov 2013, 22:19

Vorige topic - Volgende topic

Gekoppelde gebeurtenissen

Renalt130

FJR Brabant-Belgie toer, datum: Zondag 13 april
Organisator:    
René Guiaux

Starttijd
Verzamelen om 9:30 uur (zomertijd)

StartDe Kogelvanger
Galderseweg 55
4836 AC Breda
EindpuntCafe/zaal Welkom
Stationstraat 57
5131 BM Alphen (NB)
Lengte186 km

Deze mooie route door het Brabantse en Belgische land start ten zuiden van Breda bij restaurant De Kogelvanger. Hier kunnen we bij mooi weer op het terras genieten van een bakkie leut met een versnapering. Vervolgens rijden we in zuidelijke richting waarbij we de Nederlands / Belgische grens een aantal keren passeren. Het landschap wisselt af tussen bosrijke stukken en landbouwgronden. En natuurlijk zijn er veel historische bezienswaardigheden.

FJR Foto Na ongeveer 50 km doen we het Belgische Rijkevorsel aan. Wellicht een mooi moment voor een koffiestop. Op het plein heb je zicht op de Sint-Willibrorduskerk. Deze werd tijdens de bevrijding in 1944 door brand verwoest, maar is na de oorlog herbouwd. Van de oorspronkelijke kerk is een klein gevelfragment met steunbeer bewaard gebleven.

FJR Foto Langs de route kan je diverse kleine en iets minder kleine kappelletjes waarnemen. Een van de wat grote zie je op de foto hiernaast. Voor degene onder ons die de picknick mand bij zich hebben is dit natuurlijk een fantastische plekje.

Evenement En midden in het bos na ongeveer 65 km kan je zomaar een monument ter nagedachtenis aan ?????? aantreffen. Heb nog gezocht op internet maar kon het helaas niet terug vinden. Maar het blijft natuurlijk wel een rustiek plekje. Hiervoor moeten we wel een klein stukje over een onverharde weg rijden, maar met een beetje beleid is dat goed te doen.

Evenement Op naar het volgende hoogtepunt genaamd Kasteel Grobbendonk. Kort na het plaatsje Grobbendonk slaan we rechtsaf een smal weggetje in met traditionele kinderkopjes. Het bordje 'bestemmingsverkeer' even negeren. Maar dat is zeker de moeite waard. Hier komen we bij een oud landgoed met verschillende bijgebouwen en een sluis. De moeite waard om eens rustig om je heen te kijken.

Evenement Maar niet te lang want de maag begint wellicht al te knorren. Als lunchstop kan ik restaurant SAS 7 op 117 km van harte aanbevelen. Dir restaurant is gelegen direct aan de sluis (SAS) nummer 7 van het Albertkanaal. Hier kan je genieten van een uitsmijter of een croque monsieur of madam. Maar er staat natuurlijk nog veel meer op de kaart. Ook hier moeten we weer een bord 'bestemmingsverkeer' negeren. Als ik het goed heb onthouden, heb ik tussen Grobbendonk en SAS 7 ook een bord 'doodlopende straat' genegeerd. Loop ook ff naar de sluis zelf. De hoogte van de waterspiegel voor en na de sluis is opmerkelijk.

Na SAS 7 rijden we een stuk langs het kanaal. Dan komen we bij het Belgische nucleair onderzoekcentrum bij de plaats Donk. Oorspronkelijk was dit een leefgemeenschap op zich, met alles d'r op en d'r aan. Vermoedelijk was het hier tijdens de koude oorlog een stuk drukker. Veel woningen staan nu leeg. De recreatiemeren zijn nog een overblijfsel van vervlogen tijden.

Evenement Dan komen we bij de Kleppende Klipper (134 km). Pas op, na de bocht kom je uit op een stuk kasseienweg. Wellicht moet je dan ff wachten tot het stoplicht op groen gaat en mag je de smalle, nog ouderwetse geklinkte brug, over rijden. Kort na deze oversteek volgen we de Postel. Daar kan je ook weer een aantal gezellige restaurants aantreffen. Dus voor het geval SAS 7 niets wordt, kan je ook daar goed terecht.

Evenement Het eind van de rit komt in zicht. We rijden niet naar Baarle Nassau. Daar is het, zeker met mooi weer, errug druk. Ik heb als eindbestemming gekozen voor cafe/zaal Welkom in Alphen. Bij mooi weer kunnen we heerlijk op het terras zitten en genieten van een drankje.

Let op:
De beschrijving van deze rit wordt in de regel enkele weken voor de start geplaatst. Tot die tijd blijft dit topic leeg.

De inschrijving opent enkele weken voor het evenement. Op het moment dat deze geopend is, wordt dit ook in dit topic aangekondigd, met een verwijzing naar de plaats waar de inschrijf pagina te vinden is.

Inschrijven voor dit evenement is alleen mogelijk voor geregistreerde leden van ons forum.
Heb je nog geen account op ons forum, registreer je dan via de knop "Registreren" in de menubalk.


De route wordt in de regel in de week voor het evenement ter download aangeboden in de download manager.
Zodra deze te downloaden is wordt ook dit in dit topic aangekondigd.
De vaste plaats voor de actuele route is deze: www.fjr-club.nl/index.php?action=downloads;cat=25@rjen

#1
2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech

@rjen

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech