Te luid is uit.

Te luid is uit

Recente topics

2015-10-18 Veluwe toer

Gestart door @rjen, 05 nov 2014, 22:52

Vorige topic - Volgende topic

Gekoppelde gebeurtenissen

@rjen
Organisator:    

Arjen Welling / Francis Daniels

Starttijd
Verzamelen tussen 10.00 en 11.00 uur

Start Café De Hamer
Zwolseweg 275
7345 AA Wenum-Wiesel
055 521 4007
Eindpunt Café De Hamer

Lengteca. 207 km
netto rijtijd ca. 4u30m (volgens Basecamp)

We kunnen bij Café de Hamer verzamelen vanaf 10.00 uur en om 11.00 uur wordt iedereen geacht vertrokken te zijn.
Het is een ruime 200 km en de dagen worden al een stuk korter, dus zorg ervoor dat je tijdig op pad bent!

Zoals gebruikelijk krijgen de deelnemers voor de start een kop koffie en een gebakje van de club. Voor niet clubleden wordt een bijdrage van €5,- gevraagd.De route is 205 km. Deze route is samengesteld uit diverse 'stukken' die ik regelmatig rondom Apeldoorn rijd, en welke aan elkaar geplakt een erg mooi beeld geven van Apeldoorn en omgeving.

Café de Hamer ligt aan de rand van Apeldoorn, grenzende aan de tuinen van Het Loo. Helaas mag je deze met de motor niet in, dus die slaan we over.
Het eerste deel van de route duiken we meteen de bossen in op de Veluwe richting Vierhouten. Onderweg hier naartoe passeren we de Gortelse Heide.

Gortelse Heide

We rijden de heide voorbij en krijgen nog een aantal mooie boswegen. In Staverden passeren we het kasteel.

Citaat van: Wikipedia
Kasteel Staverden
is gelegen aan de Staverdenseweg in Staverden. Het kasteel is niet toegankelijk en is verhuurd aan particulieren. Het park bij het kasteel is echter wel toegankelijk. Op een eiland in het park ligt een sokkel met de tekst "Lenora 1353".[1]

Het huidige kasteel, inmiddels al het vierde, is in het jaar 1905 gebouwd op de fundamenten van het vorige kasteel, uit de achttiende eeuw. De zalen op de begane grond zijn gedecoreerd met jugendstilmotieven.


Kasteel Staverden

Vanaf dit punt begint de route wat meer open te worden en wisselen weilanden af met af en toe een stukje bos, waarbij het bos steeds spaarzamer wordt. Voor Amersfoort draaien we af naar het zuiden en via Leusden gaan we wederom richting het Oosten. Vanaf hier slingert de route via Scherpenzeel terug.

Op dit stuk zijn niet al te veel gelegenheden voor koffie en lunch. Als tip een tweetal opties voor Koffie of Lunch: in Scherpenzeel (72 km) 'De Kromme Hoek' of in Uddel (118 km) 'Uddelermeer'.Tussen Scherpenzeel en Uddel steken we door Kootwijk waar we de Veluwse bossen weer terug zien. Ook de heide is weer te vinden, en wel bij Assel en Radio Kootwijk. We gaan na het oversteken van de A1 bij Hoog Buurlo even rechtsaf waar we de kathedraal bij Radio Kootwijk kunnen groeten. Je kunt hier ook meteen links gaan en je route een kilometer of 3 bekorten.

Citaat van: Wikipedia
Assel is een gehucht van 12 woningen in de gemeente Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt op ca. 2 kilometer van Hoog Buurlo en Radio Kootwijk en ongeveer 10 kilometer ten westen van Apeldoorn. Het wordt door de Asselse Heide gescheiden van het dorp Hoog Soeren.
Voorheen stond Assel bekend vanwege de ijzerwinning. De grond zit vol (ijzer-)slakken.

Bij Assel staat een een rooms-katholieke kapel uit 1941 (de Heilige-Geestkapel), waarbij een natuurbegraafplaats ligt. Te Assel bevindt zich ook het Don Bosco Centrum, voorheen de Mariahoeve. Dit centrum biedt ruimte voor bezinning, vorming en ontspanning aan jongeren en aan volwassenen die zich inzetten voor het jongerenwerk. Het centrum wordt geleid door paters Salesianen, de kloosterorde van Don Bosco (s.d.b.). Een aantal Salesianen vormen hier een communiteit. Bij het centrum liggen akkers, die binnen de bosrijke omgeving een landbouwenclave vormen.

Assel had sinds 1876 een eigen treinhalte: halte Assel. Het station werd onder meer gebruikt door koning Willem III en later door prins Hendrik, die vandaar naar het Aardhuis konden reizen, een jachtchalet in het Kroondomein dat in 1861 voor Willem III gebouwd werd. Tijdens de bouw van het zendstation Radio Kootwijk, gestart in 1918, werd er van Assel naar Radio Kootwijk een speciaal enkelbaans spoorlijntje aangelegd voor het vervoer van bouwmaterialen. Assel heeft tegenwoordig geen aansluiting meer op het openbaar vervoer, al wordt het gehucht wel doorkruist door de spoorlijn Amsterdam - Apeldoorn, tot aan Zutphen Oosterspoorweg genoemd.

Bij Assel ligt een natuurcamping en een uitspanning. Deze uitspanning wordt in de zomer veel bezocht door bezoekers van de Asselse Heide, een natuurgebied waar men vooral tegen de avond veel wild kan zien.


Assel

Citaat van: Wikipedia
Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. Ook werden er voor werknemers woningen gebouwd, die samen het gelijknamige dorp gingen vormen.


Radio Kootwijk

Dan gaan we ten zuiden van Apeldoorn langs Ugchelen naar Voorst, vanwaar we ook nog een stukje Dijkweg langs de Ijssel mee pakken en via een bocht voorbij Deventer terug slingeren langs 'International Airport Teuge' (echt waar!) naar het eindpunt.Een waarschuwing voor alle deelnemers: bij het inrijden van Apeldoorn, op 198 km in de route, rijden we een stukje 'doodlopende' weg in. Hier kun je wel door, maar wees hier voorzichtig bij wegversmalling. Het is officieel alleen toegankelijk voor fietsers en brommers.


Doorsteekje...Let op:
De beschrijving van deze rit wordt in de regel enkele weken voor de start geplaatst. Tot die tijd blijft dit topic leeg.

De inschrijving opent enkele weken voor het evenement. Op het moment dat deze geopend is wordt dit in dit topic aangekondigd.
Inschrijven voor dit evenement is alleen mogelijk voor geregistreerde leden van ons forum.
Heb je nog geen account op ons forum, registreer je dan via de knop "Registreren" in de menubalk.


Zodra de route in garmin (.gdb en/of .gpx bestand) beschikbaar is wordt deze in de download manager geplaatst, waarna dit hier wordt aangekondigd. 

De inschrijfpagina staat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=12928.0

De route is tzt hier te downloaden: www.fjr-club.nl/index.php?action=downloads;cat=25

De deelnemerslijst staat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=17766.0

Wil je reageren kan dat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=17762.0

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech

@rjen

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech

@rjen

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech

@rjen

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech