Te luid is uit.

Te luid is uit

2015-07-12 Hanzetoer

Gestart door @rjen, 05 nov 2014, 22:54

Vorige topic - Volgende topic

Gekoppelde gebeurtenissen

Noppie
Organisator:    

Norbert Reijers
bereikbaar op 06-28565118
Starttijd
Verzamelen tussen 9.30 en 10.30 uur

Start Café Coen Evers
Keijenborgseweg 27
7021 LW
Zelhem
0314 – 641392
Eindpunt Café Coen Evers

Lengteca. 199 km
netto rijtijd ca. 4u12m

Zoals gebruikelijk krijgen de deelnemers voor de start een kop koffie en een gebakje van de club. Voor niet clubleden wordt een bijdrage van €5,- gevraagd.

We kunnen verzamelen vanaf 9.30 en om 10.30 wordt iedereen geacht vertrokken te zijn. De route is 202 km. met een netto rijtijd van 4 uur en 20 minuten (volgens Mapsource).

Er zijn 7 Hanzesteden langs de IJssel en elke stad heeft zijn eigen authentieke sfeer en charme. Wij zullen een 3-tal steden passeren tijdens deze toer. Ieder staat vrij deze steden te bezoeken, maar vandaag staan de mooie wegen en prachtige omgeving rondom deze steden langs de IJssel centraal. De steden waar we langskomen zijn Deventer, Zutphen en Doesburg. Ik kan jullie zeker adviseren deze steden een keer te bezoeken, het is de moeite waard.

We vertrekken (al bijna traditioneel) bij Coen`s Bistro in Zelhem. Via de Holterberg maken we een noordelijke lus door het Sallandse land richting Deventer.Over mooie binnendoorweggetjes gaan we langs Zutphen en Dieren weer richting het eindpunt wat deze keer gelijk is aan het startpunt.


Foto`s Zutphen met dank aan Jos Böhmer.

Een stukje historie
Ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden groeide het Hanzeverbond in de 14de en 15de eeuw uit tot een machtige economische factor. Het beschermen van de aangesloten handelslieden en het uitbreiden van de handel waren haar voornaamste doelen. Lijfsbehoud in de breedste zin van het woord stond voorop in deze handelsgemeenschap.

Hanzeverbond
Het Hanzeverbond wist door het bundelen van haar belangen gunstige privileges te verwerven. Bovendien wist de individuele koopman zich beschermd tegen de grillen van feodale leenheren. Uitwisseling van kennis en informatie was bovendien een belangrijke bijkomstigheid. In haar glorietijd kende het Hanzeverbond maar liefst 150 leden, vooral in Duitsland en Nederland maar ook in Scandinavië, Polen, Vlaanderen, tot in Spanje en Portugal toe.

Wat werd er verhandeld?
De handelsstroom bestond uit artikelen als zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. De zee en de rivieren vormden een belangrijke schakel in het vervoer van deze goederen mede dankzij de ontwikkeling van de kogge, tot de 15de eeuw het belangrijkste handelsschip. In de Hanzesteden heerste in deze eeuwen volop bedrijvigheid en de economie bloeide als nooit tevoren.

Een gouden eeuw
De welvaart uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De van oorsprong kleine nederzettingen groeiden uit tot machtige steden met imponerende stadsmuren en dito poorten. De welvaart deed tevens zijn invloeden gelden op andere gebieden. Schilders, bouwmeester, dichters en filosofen vestigden zich in de stad en zorgden voor een bloeiperiode op artistiek gebied. Er was sprake van een Gouden Eeuw 'avant la lettre'. Elementen die met elkaar hun sporen hebben achtergelaten in onze prachtige Hanzesteden langs de IJssel!
Let op:
De beschrijving van deze rit wordt in de regel enkele weken voor de start geplaatst. Tot die tijd blijft dit topic leeg.

De inschrijving opent enkele weken voor het evenement. Op het moment dat deze geopend is wordt dit in dit topic aangekondigd.
Inschrijven voor dit evenement is alleen mogelijk voor geregistreerde leden van ons forum.
Heb je nog geen account op ons forum, registreer je dan via de knop "Registreren" in de menubalk.


Zodra de route in garmin (.gdb en/of .gpx bestand) beschikbaar is wordt deze in de download manager geplaatst, waarna dit hier wordt aangekondigd. 

De inschrijfpagina staat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=12928.0

De route is tzt hier te downloaden: www.fjr-club.nl/index.php?action=downloads;cat=25

De deelnemerslijst staat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=17406.msg245212#245212;topicseen#new

Wil je reageren kan dat hier: https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=17405.msg245213#245213;topicseen#new


Groetjes,
Norbert

@rjen

Beschrijving is bekend en inschrijving is open
2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech

@rjen

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech