Te luid is uit.

Te luid is uit

Recente topics

2018-08-11 Tweedaagse - dag1

Gestart door F(J)R-AnS, 23 okt 2017, 20:33

Vorige topic - Volgende topic

Gekoppelde gebeurtenissen

F(J)R-AnS

Algemeen
De 2-Daagse 2018 bestaat uit:
- op za 11 augustus Hanzestedentoertocht deel-1 (dit topic)
- op zo 12 augustus Hanzestedentoertocht deel-2
  (zie Topic: 2018-08-12 Tweedaagse - dag2)
Voor deelname dient voor iedere activiteit afzonderlijk te worden ingeschreven.

De organisatie regelt geen logie/ontbijt. Dit dien je in voorkomend geval zelf te doen.
Een mogelijk adres is Hotel van der Valk - Hengelo, het aanvangspunt van de toertocht op zo 12 augustus 2018

Kosten voor niet leden
Voor deelname aan de toertochten: het gebruikelijke tarief van €5,00 per persoon.

Kosten voor leden
Geen eigen bijdrage.Hanzestedentoertocht van West naar Oost

Datum11 augustus 2018
Organisatie    Frans van Baal - [F(J)R-AnS]  &  Francis Daniels
+31 6 22422353                      +31 6 50203563
StarttijdVerzamelen vanaf 09:30u, vertrek laatste rijder 10:30u
Aanvangspunt              Grand Café Brasserie Restaurant 'De Verdraagzaamheid'
Waalkade 6
5301 CH  ZALTBOMMEL
+31 418 518394
www.verdraagzaamheidzaltbommel.nl
Eindpuntvan der Valk Hotel Hengelo
Bornsestraat  400
7556 BN HENGELO
+31 74 800 0080
www.hotelhengelo.nl
Lengteafhankelijk van de keuze ca 265 of 230 of 234km
netto reistijd ca 06:30u, 06:00u of 06:05uBekijk het "plaatje" van de route op de i-Kaart
Niet alleen de route(s) kan je zichtbaar maken. Wandelroutes in de Hanzesteden zijn ook snel voor handen.

Hieronder het hoogteprofiel van deze dag:  route - optie-2

20180811 Hanzestedentoer - hoogteprofiel dag-1 v2.jpg

Goed herkenbaar is de 'Posbank' (1) en de 'Holterberg' (2)

Algemeen.
Hanzesteden zijn steden welke vroeger zijn aangesloten bij het Hanzeverbond, in de periode van de 12e tot de 16e eeuw. Dit verband, de Hanze ook wel Hanza genoemd was een samenwerkingsverband. Dit samenwerkingsverband was voor de zogenaamde Hanzesteden en de handelaren in de steden. De steden van de Hanze werkten dan veel samen en hierdoor ontstonden veel handelsroutes in Europa. De Hanzesteden zijn voornamelijk in Duitsland, Nederland, België, de Baltische Staten, Noorwegen en Polen. De steden hebben een sterke band met elkaar, werken goed samen en hierdoor valt er veel geld te besparen door handel te combineren. De handel die er gedreven werd waren voornamelijk zout, granen, vis, hout, wijn, bier, dierenhuiden en laken.

In Nederland hebben we een aardig aantal Hanzesteden, namelijk: Arnhem, Deventer, Doesburg, Elburg, Groningen, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Nijmegen, Oldenzaal, Ommen, Roermond, Stavoren, Tiel, Venlo, Zutphen en Zwolle. Deze steden werden door "De Hanze" steeds rijker en werden steeds machtiger, de rijkste stad werd Kampen, dit door de ligging aan de Zuiderzee, in de Middeleeuwen was er nog geen sprake van een afsluitdijk en was er een komen en gaan van schepen van en naar Kampen. Enkele van deze steden zijn maar kort lid van "De Hanze", maar bleven veelal samenwerken met Hanzesteden in de omgeving. De meeste schepen kwamen vanuit de Oostzee of Londen via de Zuiderzee naar Kampen. Om de handel via Kampen eventueel naar Duitsland, Polen of verder te krijgen moest er Tol worden betaald. Hieraan heeft Kampen heel veel geld verdiend. De schepen welke werden gebruikt waren van het type Kogge, ontworpen rond het jaar 1200. De Kogge was ontwikkeld uit het Vikingschip, alleen kon de Kogge veel meer vervoeren als vrachtschip, dat was juist belangrijk voor de handel op de vaarroutes. De Kogge was zo een 30 meter en kon tussen de 200 en 250 ton goederen vervoeren. In Kampen is een replica van de Kogge te bewonderen, Kampen is de enige stad van Nederland met zo een replica.

De Hanze was een fantastisch middel om internationaal handel te doen in Europa, de vele Hanzesteden welke samenwerkten hebben veel bereikt. Toch komt er een einde aan het Duitse ledenverbond de Hanze, de Hanze heeft voor veel handel gezorgd, maar uiteraard wordt er altijd uitgebreid. Begin van de 16e eeuw werd de Hanze zwak, de Hanzesteden waren niet meer uit die tijd en er werd over grotere afstanden gehandeld, over de grotere zeeën. Hierdoor kwamen Holland en Zeeland in opmars met handel. Met name Amsterdam en Antwerpen werden in de omgeving grote handelssteden. Hierdoor viel de Hanze zo goed als in elkaar, steeds meer landen zorgden ervoor dat de Hanzeverbond geen macht meer hadden over (een deel) van hun land en steeds meer steden vonden hun eigen belangen weer belangrijker dan de Hanze. Natuurlijk gaf niet iedereen zomaar de Hanze op, er werd bijvoorbeeld nog een Hanzekantoor verplaatst van Brugge naar Antwerpen. Helaas mocht het niet meer baten en bleef de Hanze in verval, steeds meer Hanzekantoren sloten hun deuren. De Dertigjarige Oorlog (van 1618 tot 1648) heeft helemaal voor veel ellende gezorgd voor de Hanze, de oorlog heeft bijna alles verwoest. De laatste Hanzedag was in 1669 en toen meldden er zich nog maar negen steden (waren er bijna 200!), het definitieve einde van de Hanze was in 1862, er waren nog maar drie steden lid, namelijk Bremen, Hamburg en Lübeck.

Veel steden hechten, ondanks het verval van de Hanze nog steeds veel waarde aan die titel welke ze ooit hebben gehad. De naam Hanzestad komt in deze tijd nog veel voor en iedereen heeft er weleens van gehoord, dit komt door de waarde welke de steden er nog aan hechten. In Nederland noemen de steden Deventer, Zwolle, Kampen, Groningen, Oldenzaal, Harderwijk en Zutphen zich nog steeds trots een Hanzestad. Dit geeft ons dan ook alle reden om de Hanzesteden een plek op onze site te geven.
Deze enthousiasme heeft er ook voor gezorgd dat er een nieuwe Hanze is ontstaan, niet om tussen de steden te handelen, maar op cultureel en toeristisch gebied. De nieuwe Hanze werd in 1980 in de Hanzestad Zwolle opgericht, deze nieuwe Hanze heeft ook zijn gebruikelijk vergaderingen in de verschillende Hanzesteden.
Bron: https://www.onzesteden.nl/hanzesteden.php/

De route.
De eerste Hanzestad van vandaag Zaltbommel (1) doen we al direct aan bij de start. Via Tiel (2) en Nijmegen (3), beide gelegen aan de Waal, doen we voorts aan Arnhem (4) (splitsing Rijn en IJssel). Gelegen aan de IJssel rijden we door Doesburg (5), Zutphen (6) en Deventer (7). Tenslotte via Rijssen (8 ) bereiken we de eindbestemming van deze dag, Hengelo.

Dit keer ligt het accent niet alleen op landelijke weggetjes, maar ook op de (Hanze)steden. Voor wie meer interesse heeft in een Hanzestad, maak dan een (korte) stadswandeling. Klik op de i-Kaart op de betreffende Hanzestad, en in het pop-up scherm kan je doorklikken naar de route en beschrijving hiervan.
Tevens zijn op de i-Kaart enkele markante straten per Hanzestad als pictogram opgenomen. De straatnamen verwijzen naar ambachten die destijds aldaar veelal vlak bij elkaar werden uitgeoefend.

De routes zijn (slechts) een handvat om van de ene Hanzestad naar de volgende te rijden. Alle Hanzesteden zijn als 'waypoint' opgenomen in de routes. Dit maakt het zeer eenvoudig om (tijdelijk) zelf een snelle of korte route in je eigen navigatiesysteem in te geven naar jouw volgende Hanzestad.

[glow=red,2,300]Niets moet, maar veel kan![/glow]

Impressies.
Voor een vogelvlucht-opname: klik dan op de naam van de betreffende Hanzestad hierboven.
Andere impressies volgen nog.Let op:
Het eerste tipje van de beschrijving van deze rit wordt binnen niet al te lange tijd al onthuld.
Een interactieve kaart zal al veel duidelijkheid gaan geven.

Wel dan even zelf aan de slag gaan! Door met je muis(aanwijzer) vinkjes te plaatsen en/of pictogrammen op de kaart zelf aan te klikken, en/of de legenda te openen (door deze dan ook aan te klikken) zal je de "geheimen" van de interactieve kaart snel doorgronden.
Een korte uitleg omtrent het gebruik van de interactieve kaart komt er bij.
Zelfs digibeten gaat het alsdan lukken!

Ben je vroegtijdig al enthousiast geworden voor dit evenement?
Voor Dag-1? Voor Dag-2? Of zelfs voor beide?
De inschrijfmogelijkheden wordt in dit topic aangekondigd. Dit geschiedt bijna direct na de Drenthetoer (8 juli 2018).

Inschrijven voor dit evenement is alleen mogelijk voor geregistreerde leden van ons forum.
Heb je nog geen account op ons forum, registreer je dan via de knop "Registreren" in de menubalk.


Zodra de route in garmin (.gdb en/of .gpx bestand) beschikbaar is wordt deze in de download manager geplaatst, waarna dit hier wordt aangekondigd. 

De inschrijfpagina staat hier: Topic: Inschrijfformulier voor de openbare toertochten

De route is tzt hier te downloaden: Route van de nieuwste toer [Forumleden]

De deelnemerslijst staat hier: Topic: 20180811 Hanzestedentoertocht - Deelnemerslijst

Toelichting op gebruik van de i-kaart staat hier: Topic: Gebruik van de interactieve kaart (i-kaart)

Wil je reageren kan dat hier: Topic: Handel en wandel van de Hanzestedentoertochten

Neem je voor de eerste keer deel, lees dan
Topic: Evenementen - aanmelden/deelnemen toertochten en de Disclaimer


Hendrik IJzerbroot
De niet-geheim track agent

@rjen

Tipje...Voor toelichting op het gebruik van een interactieve kaart (i-kaart): zie https://www.fjr-club.nl/index.php?topic=21871.msg308176.0
2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech

@rjen

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech

@rjen

2018 AE Phantom Blue
2013 A Midnight Black
2008 A Silver Tech